Kokosimme tähän blogikirjoitukseen ohjeita ja neuvoja, joiden avulla saat kodinhoitohuoneestasi mahdollisimman toimivan. Kodinhoitohuone on huone, jonka suunnitteluun ja sisustamiseen voi suhtautua samalla tavalla kuin muidenkin huoneiden sisustamiseen. Suunnittele tila käytännölliseksi, mutta pysy tyylillesi uskollisena.
Kuva: Jenni Hynnä
Mitä enemmän taloudessa asuu henkilöitä ja lemmikkejä, sitä tärkeämmäksi nousee kodinhoitohuoneen toiminnallisuus. Kodinhoitohuoneelle on myös muita vaatimuksia kuin ainoastaan kodinhoito ja pyykinpesu. Se voi toimia arkieteisenä tai tilaa voidaan käyttää pukuhuoneena saunaan mentäessä. Kodinhoitohuoneessa on yleensä pesukone ja kuivausrumpu. Siellä säilytetään myös likaisia kenkiä ja märkiä sadetakkeja.
Parhaimmillaan kodinhoitohuone on tilana käytännöllinen ja arkiaskareet sujuvat hyvin. Pahimmillaan se on hyvin kapea ja pitkä ja sinne on mahdutettu niin pyykinpesukoneet, lämminvesivaraaja sekä talon toinen vessa lavuaareineen. Siellä pitäisi pystyä kuivattamaan pyykkiä ja pyyhkeillekin pitäisi olla säilytystilaa.
Kodinhoitohuone tavallisesti löytyy liukuoven takaa. Erityisesti pyykkikoneen, kuivausrummun ja kuivaustelineiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Nykyisin ideana on saada koneet piiloon ja ilme siistiksi ja perustyylikkääksi.
Kuva: Jenni Hynnä
Remontti vai uusi tila?
Vanhemmissa omakotitaloissa kodinhoitohuoneeseen liittyvät remontit ovat tyypillisesti sellaisia, joissa halutaan muokata huoneiden käyttötarkoitusta. Useasti turhiksi jääneitä huoneita, käytäviä tai jopa takkahuoneita muutetaan kodinhoitohuoneeksi. Tavallisesti samassa yhteydessä remontoidaan myös kylpyhuone ja sauna.
Täysin uuden kodinhoitohuoneen suunnittelussa valinnanvaraa ja mahdollisuuksia on yleensä enemmän kuin vanhaa remontoidessa. Toimivuuden kannalta ehjää seinätilaa olisi hyvä löytyä mahdollisimman paljon. Näin saadaan riittävästi yhtenäistä laskutilaa pyykinviikkaukseen ja silitykseen. Toimivat kaapistot ja komerot lisäävät viihtyvyyttä. Siivouskaappi, pyykkikaappi ja pesutorni voivat olla kaikki ovien takana piilossa.
Vesipisteiden ja viemäröinnin kannalta kätevää on, jos ne voidaan sijoittaa esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen kanssa lähekkäin seinän molemmin puolin. Arkieteisenä tai pukuhuoneena toimiessa tilassa on hyvä olla istumapaikkamahdollisuus. Säilytystä ja lajittelua voi helpottaa muillakin toimivilla ratkaisuilla.
Kodinhoitohuoneessa voi olla useita vesijohtoverkostoon liitettyjä laitteita, joten vesivuoto- ja tulvimisriskit ovat kohtuullisen suuria. Tilan lattian vedeneristys onkin perusteltua rakentaa märkätilan vaatimusten mukaisesti. Kodinhoitohuoneeseen kannattaa laittaa lattiakaivo ja lattiassa pesutilaa vastaava vedeneristys. Tällöin mahdollinen tulva ei kastele kodinhoitohuoneen lattiarakenteita. Vesieristystä kannattaa nostaa myös seinille.
Jos vesiä käsitellään enemmän, kodinhoitohuone sekä altaalla varustetut "ns. kuraeteiset" voidaan myös luokitella märkätiloiksi. Erillinen kura-allas ja laatan kaato kohti lattiakaivoa helpottavat lapsiperheen arkea. Pintamateriaalien kannattaa myös olla vedenkestäviä.
Laattalattia ehdoton kodinhoitohuoneeseen
Suomen oloissa et voi välttyä kuralta ja märkyydeltä: siksi laattalattia on ehdoton
Suomen oloissa et voi välttyä kuralta ja märkyydeltä. Siksi laattalattia on ehdoton kodinhoitohuoneessa: kuraiset jäljet on helppo suihkutella pois ja kuivata lattialta saman tien.
Niin sanotuista peruslaatoistakin saa aikaan mitä erilaisempia pintoja jo pelkästään ladontatekniikkaa vaihtamalla. Kokonaisuus on viimeistelty valitsemalla laattoihin, oviin ja kiintokalusteisiin yhtenäisiä sävyjä. Ilme pysyy yhtenäisenä myös silloin, kun tila ja kylpyhuone laatoitetaan samalla laatalla.
Lattialaataksi voi valita suurikokoista laattaa. Suuri koko helpottaa siivousta, pöly ja lika eivät keräänny saumoihin. Lattiakaivon lähellä laataksi voi laittaa samankaltaista laattaa mutta pienempää kokoa (10x10). Kannattaa ottaa huomioon, että saumauslaastin väri vaikuttaa kokonaisuuteen, ja yksittäinen laatta näyttää erilaiselta osana suurta pintaa.
Voit myös leikitellä laatoilla ja muuttaa tilan ilmettä
Kalusteet
Kodinhoitohuoneen kalusteet kiinnitetään usein joko suoraan seinään tai ne on varustettu osittain omilla jaloilla. Tämä on paitsi niiden säilymisen kannalta hyvä, mutta myös lattian puhdistettavuuden kannalta hyvä ratkaisu. Silityslaudan voi sijoittaa siivouskaappiin tai myös kiinteästi omaan alakaappiin. Tavallisesti pesuaineille ja mopeille säilytystilat ovat lukittavat. Lisää säilytystilaa saa kaapistojen yläpuolelta, jonne voidaan hankkia vaikkapa punottuja koreja. Niissä voi säilyttää piilossa vessapaperia tai talouspaperia.
Valaistus
Suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon se, tuleeko tilaan luonnonvaloa vai valaistaanko keinovalolla. Valo nimittäin vaikuttaa laatan värisävyyn yllättävän paljon. Sama laatta seinässä ja lattiassa voi näyttää valon vaikutuksesta hyvinkin erilaiselta.
Yleisvalon lisäksi kannatta valita kaapistojen alla kulkeva LED-nauha, joka lisää valaistustehoa. Myös LED-paneelit luovat todella hyvän valaistuksen tilaan.
Kodinhoitohuonetta remontoitaessa tai rakennettaessa kannattaa huomioida seuraavat seikat:
- Vapaata työtasotilaa vähintään 2 metriä
- oma paikka pyykinkuivaukselle
- pyykkikorikaappi, jossa korit erikseen valkopyykille ja tummille
- onko komeroita liinavaatteille
- onko huoneesta käynti vaatehuoneeseen
- onko sijainti pesutilojen vieressä
- pesuallas
- mieti myös työtasojen tarpeellisuus
- lattiakaivojen sijoitus
PS. Meillä nyt myynnissä Damixa Silhouet Pro Keittiöhanat, jotka sopivat hyvin myös kodinhoitohuoneeseen.
HALUATKO LISÄTIETOJA?
Ota yhteyttä sähköpostitse myynti@laattaleevi.fi Asiantuntijamme auttavat sinua laattavalinnoissa tai muissa kysymyksissä.