Pysty- vai vaakaladonta, kalanruoto- vai tiililadonta? Kysymyksiä, joita lähes jokainen kohtaa suunnitellessa tiloja ja niiden laattavalintoja.
Laattojen koko ja muoto vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisia ladontoja sillä voi toteuttaa, myös tekniset seikat voivat joskus rajoittaa laattojen ladontavaihtoehtoja. Laattojen ladontatyylejä on paljon - ajattomia, leikkisiä, trendikkäitä.
Kalanruoto
Kalanruotoladontaa käytetään niin lattiamateriaalien kuin seinä- ja lattialaattojen kanssa.
Kalanruotoladonta kiinnostaa edelleen niin seinissä kuin lattioissa! Lisäilmettä ladontaan saa asentamalla sen viistoon, mutta helpompi tapa asennukseen on latoa laatat seinien suuntaisesti. Yleinen sääntö kalanruotoladonnan toteutukseen on, että käytettävän laatan pidemmän sivun tulee olla vähintään kaksi kertaa pidempi kuin lyhyemmän sivun. Näin kalanruotokuviointi pääsee oikeuksiinsa.
Miniature sävyt Soda Grigio Luna ja Bianco Sale - tilassa yhdistyy luontevasti kaksi eri ladontatyyliä
Pystyladonta
Tämän hetken ylivoimainen trendi pienien, suorakaiteen mallisten laattojen ladonnassa on pystyladonta, ladontatapa on moderni ja ajaton. Pystyladonnassa on huomioitava, että se antaa tilalle korkeutta, joten erityisen hyvin ladontatapa sopii mataliin huonekorkeuksiin tai välitilaan keittiöön tai kodinhoitohuoneeseen. Mikäli korkeutta ei toivota korostettavan, voi jokin muu ladontatyyli toimia tilassa paremmin. Pystyladonnassakin on erilaisia
Tiililadonta
Pieni seinälaatta antaa mahdollisuuden 1/2 limitykselle, kun taas pitkä lankkumainen lattialaatta vaatii 1/4 limityksen
Tiililadonta on ajaton ja tuo tilaan elävyyttä sekä ryhdikkyyttä. Laatat voi latoa joko 1/2 tai 1/3 limityksellä. 1/2- limitystä voi käyttää ainoastaan pienille suorakaiteen mallisille laatoille - kun kyse on isommasta seinä- tai lattialaatasta, on laatassa luonnollista kuperuutta, jonka vuoksi 1/2 ladonta ei ole suositeltavaa. Tällöin suositeltava limitys on maksimissaan 1/3, mutta parhaan lopputuloksen saavuttaa 1/4 limityksellä (Kts. kuva yllä).
Tiesitkö! Vaikka tiililadontaa toteutetaan nimensäkin mukaisesti pääasiassa suorakaiteen mallisilla laatoilla, voi neliskulmaisillakin laatoillakin toteutettuun pintaan saada uutta ilmettä tiililadonnalla!
Muretto
Muretto-ladonta hyödyntää erikokoisten laattojen kerrottaisladontaa. Usein murettoa näkee valmismosaiikkina, jossa kerroksittainen ladonta on liimattu verkkoon. Muretossa joka laattarivien korkeus tai rivillä käytettyjen laattojen leveys vaihtelee toisen mitan pysyessä vakiona. Lisäeloa ladontaan tuo se, että laattojen pystysaumojen suunta vaihtelee.
Lattioissa muretto-ladontaa voi hyödyntää yhdistelemällä esim. 10x60cm, 20x60cm ja 30x60c kokoista laattaa. Suosittuja kohteita muretolle ovat esimerkiksi kylpytilojen shampoosyvennykset, WC-pönttöjen kotelot ja muut ns. tehostepinnat. Ladonnalla saa myös isomman tason laatoituksella toteutettua näyttävän efektiseinän, kuten yllä olevassa kuvassa.
Pinwheel
Pinwheel-ladonta yhdistää neliskulmaisten laattojen isoja ja pieniä kokoja. Rohkeammat sisustajat yhdistelevät kuviollisia tai eri värisiä laattoja luoden näin lisää ilmettä.
Tuulimylly (Windmill)
Microtiles Spiral - persoonallista ilmettä tyylikkäästi.
Tuulimyllyladonnassa hyödynetään 1x1-kokoista ja 1x2-kokoista laattaa. Ilmeestä tulee persoonallinen, mutta käyttäen yksiväristä laattaa, myös ajaton ja rauhallinen.
Salmiakkilaatat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia
Salmiakkilaatat tarjoavat ladontaan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia. Yksi suosittu tyyli salmiakkilaatoille on perinteinen nuolenkärkiladonta (laying scheme due), mutta mahdollisuuksia laatoille on rajattomasti! Salmiakkilaattoja voi hyödyntää niin efektiseiniin kuin ihan kokonaisten lattioiden ladontaan.
Katso tästä lisää puikkomallisen laatan ladontavaihtoehtoja
Haluatko lisätietoja?
Etsitkö ideoita ja inspiraatioita projektisi laatoitukseen, siihen sopiviin laattoihin ja laattojen ladontatyyleihin? Ota meihin yhteyttä! Meidän asiantuntijamme auttavat sinua mielellään!