Laattojen saumat ovat usein varsin mitättömältä tuntuvia yksityiskohtia, joilla kuitenkin on lopulta suuri vaikutus niin laatoitettavan tilan puhdistettavuuteen kuin kokonaisilmeeseenkin. Erilaisia sauma-aineita ja niiden valmistajia on olemassa useita, tehden sauma-aineen valinnasta vielä astetta haastavampaa. Mitä sauma-aineen valinnassa tulisi siis ottaa huomioon?
Käyttökohde
Ensisijaisesti saumalaasti valitaan lopullisen käyttökohteen ja saumattavan materiaalin mukaan. Mikäli saumattava alue on luonnonkiveä, täytyy laastin soveltua käytettäväksi sen kanssa. Muun muassa Mira Supercolour on niin keraamisille laatoille kuin luonnonkivelle soveltuva tuote.
Mikäli käyttötila on ulkona tai vaatii kovaa kulutusta, voidaan teknisesti suositella epoksisauma-ainetta. Lisäksi mm. Litokol Starlike Evo soveltuu myös suoraan kosketukseen elintarvikkeiden kanssa sekä elintarvikkeiden käsittelyyn tarkoitettuihin tiloihin kuten ravintoloiden ja leipomoiden pöydille. Epoksi sauma-aine on hyvä ja kestävä valinta myös kotiin ja vapaa-ajan asunnolle.
Sauma-aineiden erot
Erilaisia sauma-aineita eri valmistajilta on markkinoilla useita. Erot eri merkkien ja valmistajien välillä liittyvät lähinnä aineen kokonaislaatuun, kuten kestävyyteen, helppohoitoisuuteen ja työstettävyyteen sekä saatavilla olevaan värivalikoimaan. Asiaan perehtymättömän kannattaakin kääntyä sauma-aineen valinnassa asiantuntevan myyjän puoleen. Alan ammattilainen osaa ottaa huomioon sekä tilan käyttötarkoituksen että tilan asettamat rajoitukset.
Käytännössä sauma-aineet jaotellaan kahteen ryhmään: veteen sekoitettaviin sementtipohjaisiin sauma-aineisiin sekä epoksisaumalaasteihin. Suurin osa sauma-aineista on tänä päivänä sementtipohjaisia, koska ne ovat paitsi edullisempia myös helpommin työstettäviä. Toisaalta sementtipohjaiset sauma-aineet häviävät epoksisille aineille esimerkiksi kulutuskestävyytensä sekä muiden ominaisuuksiensa osalta. Suurimmat erot näiden kahden eri sauma-aineen välillä ilmenevät kuitenkin lähinnä työn aikatauluttamisessa sekä kustannuksissa.
Oli sauma-aine sitten sementti- tai epoksipohjainen, onnistuu saumaaminen hyvien ohjeiden ja työkalujen avulla sekä pienellä asiaan perehtymisellä lähes keneltä tahansa.
Epoksisauma-aineet
Epoksisaumalaasti on kaksikomponenttituote, joka on hygieneninen, lähes kokonaan vettä imemätön sekä kovaa kulutusta kestävä. Epoksisaumalaasteja on pitkään käytetty mm. suurtalouskeittiöissä ja uimahalleissa, mutta pikku hiljaa niiden käyttö on yleistynyt myös kotitalouksissa.
Epoksisaumalaasteja löytyy useissa eri värisävyissä ja erilaisilla pintakäsittelyillä, esimerkiksi täysin antibakteerisena tai vaikkapa metallinhohtoisena. Epoksisauman asennus on kuitenkin hieman suuritöisempää ja vaatii kokeneemman asentajan. Epoksisauma-aine kuivuu nopeammin ja työstöaika onkin puolet lyhempi kuin normaaleilla sauma-aineilla. Epoksisauma-aine on myös pestävä pois laatan pinnalta hyvin nopeasti, sillä jämähtäessään sitä on hyvin hankala irrottaa.
Valmistajakohtaisiin työohjeisiin kannattaakin tutustua huolellisesti ennen työn aloittamista!
Saumavärin valinta
Saumaväri on oleellinen osa laatoituskokonaisuutta. Erityisesti mosaiikkilaatoissa saumavärin merkitys on erittäin tärkeä. Saumavärillä voidaan joko korostaa saumaa tai tehdä siitä mahdollisimman huomaamaton.
Tavallisesti kylpyhuoneissa päädytään mahdollisimman huomaamattomaan saumaväriin. Jos vesijohtovedessä on kalkkia tai ruostetta, on tämä myös hyvä ottaa huomioon sauman valinnassa.
Lue sauma-aineen värin valinnasta >>
Katso video sauma-aineen värin vallinasta
Saumojen huolto
Periaatteessa sekä epoksiset että sementtipohjaiset saumat ovat huoltovapaita ja pinnoille riittää normaali puhdistus siivouksen yhteydessä, jotta likapinttymiä ei pääse muodostumaan. Koska sementtipohjaiset saumat ovat huokoisempia, voi ne kuitenkin käsitellä saumasuoja-aineella, joka tekee saumoista paremmin likaa ja kosteutta hylkiviä. Mikäli saumat ovat päässeet likaantumaan, saumojen syväpuhdistaja tehoaa tiukkaankin likaan.
Periaatteessa laattasaumojen tulisi kestää hyvänä yhtä kauan kuin laattojenkin, eli vähintään 10–15 vuotta, mutta parhaimmassa tapauksessa jopa 25–30 vuotta. Joskus oikein pahat likapinttymät voivat kuitenkin aiheuttaa sen, että laattasauma on avattava ja ylisaumattava, vaikka itse laattoja ei vaihtaisikaan.
Haluatko lisätietoja?
Tutustu tietopankkiimme, josta löydät maksuttomia pikaoppaita niin laatoitukseen kuin kylpyhuoneen remontointiin sekä oikeanlaisten laattojen valintaan liittyen.