Laatoitus

Uudisrakentaminen – unelmista totta

Uudisrakentaminen – unelmista totta

Omakotitalon suunnittelu ei ole aina helppoa, sillä pohjaratkaisuja ja talomalleja on niin paljon. Huonosti tehdyt tai puutteelliset suunnitelmat nostavat koko rakennusprosessin hintaa. Toimivassa kodissa on riittävästi säilytystilaa, keittiö toimiva sekä käytännöllinen huonejärjestys ilman hukkaneliöitä.

 

Suunnittelu on tärkeä vaihe

Unelmakodin ja perheen tarpeita vastaavan talon suunnittelu on työvaihe, johon kannattaa paneutua huolella. Tässä kartoitetaan haaveet, toiveet ja tarpeet, katsellaan mahdollisia pohjapiirrosluonnoksia ja kirjataan ylös ne asiat, jotka halutaan unelmakodissasi ehdottomasti olevan. Talon maksimikoko ja kerrosten määrä, tyylikin on usein määrätty valmiiksi rakennuskaavassa. Tonttisi muoto, ilmansuunnat, näkymät ja naapurit tuovat myös omat ehtonsa.


Budjetti juoksee rakennusprojektissa usein hyvin nopeasti. Kun suunnittelija tietää budjetin, hän ei turhaan suunnittele tiloihin kalliita erikoisratkaisuja, jos niihin ei ole varaa. Alustava kustannusarvio kannattaa miettiä jo luonnosvaiheessa.


Tontti


Pohjaluonnokset muokataan tontin ilmansuuntien mukaisiksi. Auringon kulku kannattaa pistää merkille.

  • Etelän ja lännen puolella on valoisaa ja lämmintä, pohjoisen ja idän puolella pimeämpää ja viileämpää.
  • Etelä-länsipuolelle halutaan sijoittaa oleskelutilat niin talon sisäpuolella kuin ulkonakin. Itään avautuva olohuone on usein hämärä aurinkoisenakin päivänä.
  • Avoimen ja isoilla ikkunoilla varustetun tupakeittiön sijoittaminen valoisalle puolelle tuo aamuauringon aamiaispöytään, pitää olohuoneen valoisana, ja auringon valo lämmittää taloa isojen ikkunoiden läpi poutaisina päivinä.
  • Myös uloskäynti terassille on hyvä suunnata etelän tai lännen puolelle.
  • Makuuhuoneet kannattaa pyrkiä sijoittamaan pohjoisen ja idän puolelle, jotta ne pysyvät viileämpinä ja niissä on miellyttävä nukkua.


Suunnitteluvaiheessa mietitään valmiiksi myös taloon sisään tulevat ratkaisut: sähköt ja viemäröinti


Valaistussuunnitelma tehdään jo ennen kuin talopaketin sähkösuunnitelma tehdään - on helpompaa tehdä sähkösuunnitelmaa, kun valojen paikka ja tyyli on jo hahmoteltu – jälkeenpäin voi olla mahdotonta toteuttaa kaikkia valaistukseen liittyviä ideoita. Samalla kannattaa jo miettiä, minne laitetaan riippuvalaisimet ja pistokkeet jalka- ja pöytävalaisimia varten.

Suunnitteluvaiheessa pistorasian, katkaisijan, kattopistokkeen, huonetermostaatin ja antenni/atk-koteloinnin on mentävä sille "täydelliselle" paikalle niin fyysisesti kuin määrällisesti. On ikävää, jos uudessa talossa huomataan, että pistorasioita on liian vähän tai väärässä paikassa. LED-spotit, LED-nauhat, pihavalaisimet ja niiden kaapeloinnit on myös mietittävä suunnitteluvaiheessa.

Valojen säädettävyys on nykyaikaa. On olemassa erilaisia valaistusjärjestelmiä, jolloin valitsemalla oikeanlainen valon määrä haluttuun tilaan säästetään energiaa sekä lisätään viihtyisyyttä.

Kaikki olemassa oleva tieto materiaaleista kannattaa antaa valaistus-suunnittelijalle. Em. lattiamateriaalit, keittiöiden kaappien värit, ja vessojen ja kylppärien laatat.

 

 

Kylpyhuone


Märkätilan lattioihin ja seiniin tehdään aina vedeneristys.

WC- ja peseytymistilat ovat yksi tärkeimmistä kodin tiloista. Tästä syystä kylpyhuonetta ei kannata rakentaa ahtaaksi. Käyttömukavuus kärsii, jos laatikoiden ja kaapinovien aukeamisen vaatima tila jää aivan liian pieneksi. WC-istuin vaatii vähintään 70 – 80 cm leveän tilan. Varaa myös käsille liikkumavaraa ja helppo pääsy WC-paperitelineelle. Jos viemäröinti tehdään suoraan seinään, se vaatii seinään viemäröitävän WC-istuimen.


Bide-hana asennetaan niin lähelle, että hanan ottaminen ripustimesta ja veden määrän ja lämpötilan säätö tapahtuu helposti kurottamatta. Suihkutilassa tulisi varata tilaa myös suihkuseinälle, -kulmalle tai -kaapille, jotta veden roiskuminen voidaan estää.

 

Lattiakaivot


Lattian kaltevuuden on oltava sellainen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon.
Kun kaivonkansi ja ympäröivä lattia ovat samaa sävyä ja materiaalia, saadaan suuri yhtenäinen lattiapinta, johon kaivo piiloutuu lähes täysin. Toisaalta kantta voi halutessaan myös korostaa erivärisellä laatalla tai pinnoitteella.

 



Värimaailma


Yleisesti sanottuna värien pitäisi sopia harmonisesti yhteen, jottei talo ole sisustukseltaan liian levoton. Lopputuloksen kannalta on parempi yhdistellä lämpimiä värejä keskenään tai sitten käyttää vain kylmiä värejä.

Jos huoneessa on sekaisin sekä kylmiä, että lämpimiä sävyjä, tulos voi olla sekava ja tunkkainen. Tässä vaiheessa apuna kannattaa käyttää värikartastoa. Ja kysyä suunnitteluapua.

Laattoja valittaessa voi tilata mallipaloja, joiden avulla näkee parhaiten laatan sävyn luonnonvalossa.

Oikeaan tilaan valitaan oikeat materiaalit

Materiaalit valitaan tilan mukaan.

On mietittävä etukäteen, millaiseen käyttöön ja tilaan materiaalit tulevat. esimerkiksi kaikki lattiamateriaalit ja pinnat eivät sovi kaikkiin tiloihin.

Puhtaanapito ja ulkonäkö ovat myös valintoihin vaikuttavia kriteerejä.

Aiemmista blogikirjoituksista voi saada vinkkejä lattiamateriaalien ja laattojen valintaan. 


Toimivasta kodinhoitohuoneesta voit lukea lisää tästä

Mitä kannattaa muistaa, kun ostetaan laattoja. Lue lisää tästä 

Lue seuraavaksi

Laatta on ympäristöystävällinen valinta
olohuone