Laatoittajan opas

Lue oppaasta mitä olisi hyvä tietää ennen laatoittamisen aloittamista ja millä toimenpiteillä pääset parhaimpaan lopputulokseen.

Laatoita rohkeasti itse

Sellaisten tilojen laatoitus, jotka eivät kosteusrasituksen tai muun teknisen syyn takia vaadi erityissuunnittelua, onnistuu hyvin hiukan rakennustaitoja omaavalta remontoijalta.

Laatoitus vaatii kuitenkin huolellista työtä ja perehtymistä, sekä hyvää alkusuunnittelua.

Käytä ammattilaista märkätilojen laatoitukseen

Oikeat rakenneratkaisut ovat merkittävä osa rakentamisen laatua. Märkätilat ovat tavallisesti rakennuksen vaativimmat ja eniten töitä vaativat tilat. Näiden tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tehtyjen virheiden korjaaminen on usein myös hankalaa ja kallista. Väärät ratkaisut voivat myös olla vahingollisia terveydelle. Siksi näiden tilojen laatoittamiseen onkin syytä käyttää ammattiasentajaa.

Valmistelut

Laatoituksen valmistelut

Käy läpi laatoituksen työvaiheet ja hanki tarvittavat työkalut, tarvikkeet ja materiaalit. Ne löydät Laattaleevin verkkokaupasta.

Ota huomioon 5-10% laattahukka

Laattoja tilatessa ota huomioon noin 5-10% hukka, joka johtuu laattojen leikkaamisesta sekä erilaisista ladontatavoista. Pienissä 10x10 cm laatoissa hävikki on yleensä noin 5% luokkaa, kun taas isommissa laatoissa hävikki helposti tuplaantuu.

Valitse oikeanlainen laastikampa. Laasti levitetään laatoitettavalle pinnalle laastikammalla, jonka koko on täysin riippuvainen laattakoosta. Kamman hammastusväli vaikuttaa laatan kiinnitykseen, joten mitä isompaa laattaa laatoitat, sitä isomman täytyy myös olla laastikamman hammastus.

Sopiva laattajako

Ennen varsinaisen laatoituksen aloittamista suunnittele huolella laattojen ladonta, sekä varsinainen laattajako parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Hyvällä suunnittelulla pystyt myös pienentämään laattahävikkiä ulkonäöllisten seikkojen lisäksi.

Jos seinään tulee kuvioita, eri värejä, kuviolaattoja tai tehosteita, suunnitellaan niiden paikat laattajaon yhteydessä.

Suunnittele niin, että:
--> Leikkauspaloja ei jää laatoitettavan pinnan keskelle.
--> Nurkkaan tai katonrajaan ei tule alle puolikasta laattaa.

Jaotusta tehtäessä täytyy muistaa myös laattojen saumojen ja nurkkien liikuntasaumojen viemä tila.

Pohjatyöt

Pohjatyöt laatoittamiselle

Seuraavat ohjeet eivät koske märkätiloja.

1. Varmista, että laatoitettava pinta on tasainen.
Mitä suurempi laatta, sitä tasaisempi ja vakaampi laatoituspohja tarvitaan.

2. Pohjusta pinta tartuntapohjusteella.
Pohjusta puhdas laatoituspohja tartuntapohjusteella (eng: primer), joka vahvistaa pintaa, sitoo alustassa olevia pölyjäämiä ja tekee alustasta tasaisesti kuivuvan pinnan päälle tulevalle tasoitteelle.

3. Levitä tasoite ja anna kuivua.
Normaalisti kuivuvat tasoitteet kuivuvat kiinnityskelpoisiksi noin vuorokaudessa, pikatasoitteet lyhemmässäkin ajassa. Alustan tulee olla myös puhdas pölystä, öljystä ja rasvasta.

Laasti

Laastin valmistus ja levitys

Esivalmisteluiden jälkeen alkaa itse laatoitus. Kiinnityslaasti sekoitetaan aina puhtaaseen veteen koneellisesti laastisekoittajalla tai tehokkaaseen porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä.

Anna laastin vetäytyä 10-15 minuuttia valmistajan ohjeiden mukaan ja sekoita uudelleen. Liika kiire tekee laastista huonoa työstää ja sen tekniset ominaisuudet kärsivät.
1. Laasti levitetään lastan sileällä puolella, jotta laasti levittyy kauttaaltaan alustaan.
2. Tämän jälkeen laasti kammataan auki lastan hammastetulla puolella.

Älä levitä laastia isommalle alueelle kuin mihin ehdit noin 20 minuutin aikana laattoja kiinnittää, koska laasti kuivuu yllättävän nopeasti. Kuivahtamaan päässeen laastin päälle ei tule enää laatoittaa, vaan laasti täytyy poistaa ja levittää tuoretta tilalle.

Osa 2

Laattojen kiinnitys

3. Laatta kiinnitetään seinään asettamalla se suunnilleen oikeaan kohtaan ja hieromalla sitä laastiin paremman kiinnityksen takaamiseksi. Varmista myös säännöllisin väliajoin, että laasti peittää koko laatan takaosan tarkastamalla aika ajoin yhden laatan taustan.

4. Tämän jälkeen laattaa naputellaan nyrkillä tai kumivasaralla tasaisesti seinää vasten. Tarkat saumavälit saadaan käyttämällä saumanarua, laattaristiä tai asennuksen tasokappaleita. Tarkasta laattojen pystysuora linja säännöllisesti.

Erittäin suurien ja mittatarkkojen laattojen asentaminen voi olla jopa alan ammattilaiselle haastavaa. Tällaisten laattojen laatoituksena onkin hyvä käyttää apuna ns. laattakiiloja, jotka helpottavat työtä huomattavasti. Laattakiilojen avulla jopa amatöörin on mahdollista päästä loistavaan lopputulokseen.

Kuivuminen ja saumauksen valmistelut

Ennen saumausta laastin täytyy antaa kuivua kiinnityslaastista riippuen muutamasti tunnista muutamaan päivään. Mitä pidempään laatoitusta pidetään avosaumaisena, sitä paremmin kiinnityslaastissa oleva vesi pääsee saumojen kautta kuivumaan pois. Laatoitetun lattian päällä voi kävellä aikaisintaan 2-3 vuorokauden jälkeen.

Sauma-aineita löydät sementtipohjaisena, johon kuuluu olennaisesti saumasuoja-aine tai epoksipohjaisena.

Suurin osa valitsee sauma-aineista sementtipohjaisen edullisemman hinnan sekä helpomman työstettävyyden takia. Epoksisauma-aine on lähes kokonaan vettä imemätön ja kestää kovempaa kulutusta. Sauma-aineen värillä korostat laattajakoa ja -kokoa tai sulautat niitä yhteen. Erityisesti mosaiikkilaatoissa saumavärin merkitys on tärkeä. Lue lisää sauma-aineen sävyn valinnasta.

Saumaaminen

Saumauslaastin sekoituksessa noudata tarkoin valmistajan ohjeita. Liika vesi vaalentaa sauma-aineen väriä radikaalisti. Sekoitussuhde vaikuttaa myös sauman valuvuuteen ja muotoiltavuuteen.

Saumauslaasti levitetään tavallisesti kumilastalla, jonka pituus on hyvä valita sauman pituuden mukaan. Saumauslaasti levitetään pinnalle viistosti, ei siis sauman suuntaisesti.

Ylimääräinen saumalaasti pyyhitään heti kostealla, puhtaalla saumasienellä. Saumauksen jälkeen laattapinnat pestään kostealla sienellä ja pesu uusitaan tarpeen mukaan. Tummat sauma-aineet vaativat useamman pesukerran. Varo ettet laattoja pestessäsi vahingoita saumaa.

Pese laatat hyvin kuivaksi puristetulla sienellä, sillä liika vesi huuhtoo helposti sauma-aineen väripigmenttejä. Laadukkaille sauma-aineille pelkkä pesu riittää saumojen muotoiluun, mutta saumat voi siistiä kertaalleen esimerkiksi jäätelötikulla tai sähköjohdolla.

Jälkikäsittely

  1. Asettumis- ja kuivumisaika perinteisillä sauma-aineilla on n. 3- 6 tuntia.
  2. Saumoja olisi hyvä kostuttaa muutaman päivän ajan saumauksesta (tarkemmat ohjeet sauma-aineen käyttöohjeista).
  3. Saumasuoja-aineen käyttöä suositellaan erityisesti vaaleille ja todella tummille sävyille.
  4. Saumasuojaus tulisi myös uusia 3-4 vuoden välein.
  5. Kun laatoitus on valmis ja saumat kuivuneet kunnolla, voidaan pintaan alkaa kiinnittämään kalusteita.
  6. Kalusteita seinään kiinnittäessä tulee olla varovainen ja poratut reiät tulee täyttää silikonilla ennen asennusruuvin laittamista, estämään kosteuden pääsyä rakenteisiin.

Laatoittajan muistilista

1. Tarkista, että laatoitusalusta on laatoituskelpoinen ja mahdollisimman tasainen. Jos laatoitat vanhan pinnan päälle, tarkista, että vedeneristeet ovat varmasti kunnossa.

2. Varaa aikaa laatoitettavan tilan suunnitteluun. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon paitsi laattojen ja saumojen värit, myös koot sekä laattajaot. Ota huomioon myös laatoittamisessa syntyvä hävikki.

3. Ota huomioon lattian kaadot ja kallistukset (märkätiloissa). Suuri laattalaatta ei ole helppo asennettava, jos tilassa on paljon korkeuseroja. Valitse laatat aina käyttötarkoituksen mukaan asiantuntevan myyjän opastuksella.

4. Valitse laatan kiinnitysaineet laatoitusalustan ja laattatyypin mukaan. Noudata myös aineiden käyttöohjeita kirjaimellisesti.

5. Ota laattoja muutamasta laatikosta tasaisesti sekoittaen. Näin varmistat, että pinnasta tulee tasainen ja elävä. Tarkista materiaali ennen asennusta, kiinnitetystä laatasta ei voi reklamoida.