Saunominen on vahva osa kulttuuriamme ja siksi sauna on niin monelle suomalaiselle erityinen ja tärkeä paikka. Osalle saunominen on lähes jokapäiväistä, osalle viikoittainen perinne ja osalle harvinaisempaa arjen luksusta. Perinteisiin pimeisiin ja huterilla lauteilla varustettuihin saunoihin törmää nykyisin vain kesämökeillä, sillä oman kodin saunaan halutaan tänä päivänä myös panostaa.
Mitä saunaremontin suunnittelussa tulisi ottaa huomioon? Milloin sauna olisi ylipäänsä hyvä uusia? Kysymyksiimme vastasi Saunatohtorin myyntijohtaja Antti Seppä.
Saunan remontointi kannattaa
”Tänä päivänä pesutiloihin panostetaan yhä enenevissä määrin”, kertoo Seppä. Pesutilojen sekä saunan halutaan olevan paitsi toimivia, myös visuaalisia ja ilmeeltään moderneja. Saunan käytettävyyteen sekä ilmeeseen on mahdollista tehdä pieniäkin, mutta kokonaisuuden kannalta huomattavia muutoksia esimerkiksi vaihtamalla puukiukaan sähkökiukaaseen tai toisin päin, muuttamalla valaistusta tai vaikkapa uudistamalla lauteet ja paneelit saunavahalla.
Asuntoa myydessä oma sauna on tänä päivänä ehdoton myyntivaltti. Monet asunnonostajat arvostavat tämän lisäksi mahdollisimman remonttivapaita ja muuttovalmiita kohteita. Kun remontit on teetetty ammattifirmalla, tuo se myös myyjälle turvaa.
Käytännössä saunaremontti vaatii taloyhtiökohteissa aina muutostyöilmoituksen isännöitsijälle. Jos sauna tehdään esimerkiksi tällä hetkellä kuivakäytössä olevaan tilaan, tulee tämän lisäksi hakea rakennuslupaa.
Milloin sauna kannattaa uusia?
Saunaremontti tulee usein ajankohtaiseksi kylpyhuoneremontin yhteydessä. Nykyiset vesieristemääräykset tulivat voimaan vuosituhannen vaihteessa ja siksi aihe on tällä hetkellä monelle erittäin ajankohtainen - kylpyhuoneen ja saunan suositeltu uusimisväli on yleensä kulutuksesta riippuen noin 15 vuotta. ”Jos saunan vesieristeet sekä lattian laatoitus ovat jo valmiiksi kunnossa, on seinäpaneelien, lauteiden sekä kiukaan uusiminen usein varsin helppoa ja nopeaa, jopa edullista”, huomauttaa Seppä.
Joissakin tapauksissa saunaremontin voi laukaista myös se, että nykyisessä saunassa ei ole otettu tarpeeksi hyvin huomioon ilmanvaihtoa. Jos esimerkiksi saunan höyrysulkujen kiinnityksissä on puutteita, pääsee kosteus suoraan rakenteisiin, aiheuttaen jopa eristevillojen homehtumista.
Mitä ottaa huomioon saunaremontin suunnittelussa?
Sepän mukaan saunaremontin suunnittelu kannattaisi aina aloittaa pyytämällä alan asiantuntija paikan päälle. ”Märkätilojen saneerauksessa penniä ei kannata venyttää, ellei ole täysin varma siitä, mitä tekee”, painottaa Seppä. Saunaremontin voi siis käytännössä tehdä itsekin, mutta tässäkin tapauksessa olisi hyvä pyytää ainakin asiantuntijan arvio tilanteesta. Alan ammattilainen osaa heti sanoa, mitä kaikkea tilassa olisi hyvä tehdä sekä esimerkiksi millä muutoksilla tilasta saisi toimivamman.
Lopulta saunaremontin teettäminen asiantuntijayrityksellä ei ole kovin suuri kulu ja aikaakin menee yleensä vain pari-kolme päivää. Normaalisti lauteiden, seinäpaneelien, kiukaan sekä valaistuksen muutostyöt maksavat Sepän mukaan keskimäärin noin 5000 euroa.
Saunan materiaalivalinnat
Saunan materiaali- ja mallivalintoihin vaikuttavat pitkälti tilan käyttäjien omat mieltymykset, mutta näissä kannattaa myös kiinnittää huomiota esimerkiksi eri puulajien kestävyyteen. Sepän mukaan tervaleppä on tällä hetkellä suosituin puulaji, sillä se kestää hyvin kosteutta ja lämpöä, ja on kaiken lisäksi edullinen. ”Jättiläistuija on myös kaunis ja kestävä valinta, mutta hintatasoltaan jo sitten aivan eri luokkaa.”, kertoo Seppä.
Lämpökäsitelty haapa ja mänty ovat myös hyvännäköisiä, mutta eivät niin kestäviä vaihtoehtoja lauteisiin. Käsittelemätön haapa on kaiken lisäksi melko arka homehtumaan ja tummumaan. Tummiin saunoihin se kuitenkin sopii vahakäsittelyn jälkeen erinomaisesti. Sepän mukaan monet haluavat nykyisin samaa puulajia sekä seiniin että lauteisiin, mutta esimerkiksi lauteet voidaan tarvittaessa käsitellä saunavahalla hieman erisävyisiksi, vaikka tämä ei kovin yleistä uusien saunojen kohdalla olekaan.
Lauteet, valaistus ja kiuas
Oikean laudemallin valintaa helpottaa se, jos valmiita saunoja pääsee katsomaan paikan päälle esimerkiksi ammattilaisliikkeeseen tai referenssikohteisiin. Ammattilaisliikkeissä on mahdollista saada lisäksi valokuvantarkat 3D-mallinnokset tilasta. Mallintaminen helpottaa myös itse asennustyötä, koska näin lauteet saadaan asettumaan millilleen oikeisiin mittoihin itse kohteessa. 3D-suunnittelun avulla onkin mahdollista säästää rahaa ja varsinkin aikaa, kun lauteita ei tarvitse alkaa suunnittelemaan ja mallailemaan paikoilleen kesken remontin.
Monet valitsevat tänä päivänä saunaansa helppokäyttöiset ja kestävät Led-valaisimet. Kiukaan valintaan puolestaan vaikuttaa oleellisesta saunomistiheys. Kiukaan koon ja tehon valinnassa täytyy myös ottaa huomioon tilan asettamat rajoitukset. ”Jos saunan seinässä tai katossa on eristämätöntä kiveä tai lasia, kasvaa samalla myös kiukaan tehontarve”, kertoo Seppä.
Haluatko lisätietoja?
Kun kylpyhuone on tullut elinkaarensa päähän tai siihen halutaan muuten muutosta, on kylpyhuoneen remontoinnissa syytä ottaa huomioon muutakin kuin pelkkä tilan ulkonäkö. Ota meihin yhteyttä tai lataa maksuton Kylpyhuoneremontoijan oppaamme saadaksesi lisätietoa siitä, mitä remonttia suunnitellessa olisi syytä ottaa huomioon.